OBIECTUL, SCOPUL SI NECESITATEA LUCRARII
Tendinta de individualizare a consumurilor de energie termica in vederea tarifarii corespunzatoare, concomitent cu eliminarea risipei si pierderilor din instalatiile de incalzire si cu crearea posibilitatilor de reglare locala a parametrilor agentilor termici utilizati a condus la necesitatea elaborarii unor solutii de instalatii care sa promoveze distributiile de apartament.
Concomitent cu aceasta tendinta se manifesta si tendinta de dezvoltare a unor solutii de alimentare cu caldura din centrale termice mici (centrale de bloc, de scara sau de apartament) sau din puncte termice mici (de bloc sau de scara) la care agentul termic primar este furnizat de centrale termice de cvartal sau de termoficare. Aceste solutii prezinta avantajul cresterii confortului in locuinte, imbunatatirii randamentelor termice, posibilitatilor de reglare proprii corelat cu consumul de combustibil si adoptarii regimului de functionare dupa necesitate si posibilitate.
Prezentul normativ: "Solutii cadru pentru instalatii interioare de incalzire utilizānd noi sisteme de producere a agentului termic - centrale termice de apartament, de scara, de bloc " isi propune sa raspunda acestor tendinte si cerinte actuale din domeniul alimentarii cu caldura a cladirilor de locuit colective, ce se vor construi in perioada urmatoare.
Este structurat pe 9 capitole si trateaza instalatiile de incalzire pornind de la sursa (centrala termica proprie sau punctul termic de bloc sau de scara) si mergānd pāna la nivelul consumatorului individual (apartamentul).
Referitor la centrala termica si punctul termic de bloc sau de scara, sunt prezentate scheme de principiu, posibilitate de amplasare, echipamente pentru dotare.
Intr-un capitol separat sunt tratate schemele de distributie la nivel de bloc sau scara si la nivel de apartament cu indicarea traseelor de conducte, amplasarea corpurilor de incalzire si contorizarea consumurilor.
Pentru aceste tipuri de instalatii si sisteme de alimentare cu caldura, in capitolul 7 sunt enuntate cāteva prevederi specifice privind dimensionarea, calculul de echilibrare hidraulica a conductelor.
In finalul lucrarii se exemplifica materialul prezentat pentru cladiri cu centrala sau punct termic de imobil si pentru microcentrale de apartamente, instalatii de incalzire cu distributii orizontale.
Lucrarea se doreste a reprezenta un ghid pentru proiectanti, consilii locale si regii de furnizare energie termica care sa contribuie la solutionarea unora dintre problemele cu care se confrunta acesti factori in alimentarea cu caldura a cladirilor de locuit multifamiliale, dar si cu rezolvarea contorizarii energiei termice la nivel, de apartament
|